Dhaval Barot

Dhaval Barot

Manager Enterprise Solutions,

Softweb Solutions, Inc.

Vicky kataria

Vicky kataria

Subject Matter Expert,

Softweb Solutions, Inc.

About Webinar

In this data intensive age, enterprises have to sift through large amounts of data generated from multiple sources. This data can have untapped information which can give businesses additional revenue and higher profits in order to surpass their competitors. Using Power BI features like information management, data storage and machine learning, users can pull data and visualize it in several different ways.

At Softweb Solutions, we understand that deriving actionable insights from gathered data using traditional methods can be time-consuming. This webinar will reiterate the fact that interactive visualizations with self-service business intelligence capabilities of Power BI enable just about anyone in the company to always be informed and in control so that they can take those ever-important decisions quickly and give their businesses a 360-degree view of the most important metrics in one place.

After attending this webinar, you will be able to work on real data, create interactive Power BI dashboards and visualizations, publish and share them and start making data-driven decisions.

Webinar agenda

  • Introduction to Power BI
  • Role of Power BI in data visualization
  • Getting started with Power BI
  • Benefits and business cases
  • Dashboards and visualizations
  • Q/A

Questions & Answers

The following are the answers to the questions that were asked during the live webinar.

Question 1: I belong to the retail sector, and our focus is on understanding customer demands and buying patterns, how can Power BI help us?

Answer 1: As explained in the retail use case during the webinar, all we need is data, which could be historical or current. We would then use this data to run machine learning algorithms on R Studio to understand patterns and plot that data on a dashboard for visualization. Additionally, we can also conduct data science experiments such as sentiment analysis, recommender systems, or customer churn to get deeper insights about your customers’ behavior. And this would apply to all industries as long as we have data.

Question 2: How do we get started with the Quick Start Program and what is the cost associated with it?

Answer 2: It is pretty simple to get started with our Power BI Quick Start Program. All it takes is an email registration. Coming to the cost, it depends on the kind of data that you have and the level of visualizations and dashboards you would require. So the cost would pretty much be on a case by case basis.

Question 3: What is the level of data security provided by Power BI?

Answer 3: Power BI stores all the uploaded data into Azure BLOB and Azure SQL Database. Both databases are only accessible by an Admin user, which means that end-users cannot access the database, eliminating user-level security. Now this data is on the Microsoft cloud and when it comes to their security, there isn’t much to explain except to say that the data is 100% secured.

Question 4: How does Power BI maintain row-level-security?

Answer 4: Power BI has the power to manage RLS system within a report. You just have to define and validate the roles and the rules within Power BI. Here the admin user can share reports to relevant users along with data filters and restrict / allow users accordingly.

Question 5: Can we export PowerPoint presentation from Power BI reports?

Answer 5: Yes! But it will export the same view as shown in the report. It will export the visual with all the data but it will remove all the filters. Custom Visual charts will not be shown in the presentation.

Question 6: Can we embed Power BI Reports into other web apps?

Answer 6: Absolutely! That’s the beauty of Power BI. But the user needs to have a Microsoft Azure account.

Question 7: As of now, we use Excel formulas and SQL queries to review our performance. How can these formulas be leveraged in Power BI?

Answer 7: Power BI provides an inbuilt functionality for this, called Data Analysis Expressions. DAX consists of a set of functions, operators, and constants which can be used to create a formula to calculate one or more values. Simply put, DAX helps you to create new information from data which is already there in your model. DAX can be used in all Microsoft tools like Excel, Power Query, SSIS etc.

Question 8: How to manage and improve performance of Power BI?

Answer 8: There are various ways to manage performance. Instead of importing all the tables in Power BI from the database, we can create views or functions in the database and directly import those functions or views only. By writing a high level logic in the backend and retrieving data only to Power BI, we can significantly improve Power BI performance.